ADHD/DAMP

Examensarbete alltså.

Nu har jag skrivit 3 A4, bara 27 kvar. Hm.

För den som är intresserad (mamma?)  så finns lite historia kring begreppen MBD, DAMP och ADHD. Har varit svårt att bena ut alla begrepp och årtal, men nu ser jag ljuset. Jag förstår!!


MBD

Tidigare gick ADHD och DAMP under termen MBD. Bokstäverna stod för Minimal Brain Damage och funtades av två amerikanska läkare, Strauss och Lehtinen, som på 1940- och 1950-talet fann att hjärnskador som kunde orsaka Cerebral Pares även kunde orsaka beteendeproblem och skolsvårigheter. Kärfve kallar det "myten om den minimala hjärnskadan" för att någon hjärnskada aldrig kunde bevisas hos dessa barn. (s. 13) Därför ändrades MBD-förkortningens betydelse till Minimal Brain Dysfunction (Kadesjö, s62). Under 1960-talet användes diagnosen för många barn i USA (15-20% av barn i skolåldern) med olika beteendeproblem. Men under 1970- och 1980-talet riktades kritik mot diagnosen bl.a. för att definitionen för MBD var oklar och för att det inte fanns några tydliga avgränsningar på vad som var normalt beteende och vad som var ett psykiskt betingat beteendeproblem.(kadesjö, s 63). I Sverige användes termen MBD för barn med primära koncentrationssvårigheter och motoriska och/eller perceptuella avvikelser. (Kadesjö, s 63).


DAMP

P.g.a kritiken som MBD-termen utsatts för föreslog nordiska experter att termen skulle ersättas. 1986 skapade Chistopher Gillberg och hans kollegor via Psykiatriska kliniken i Göteborg begreppet DAMP (kärfve, s 13). De valde en symptombeskrivande term istället för orsaksförklarande, som MBD var. (kadesjö, s63). Kärfve menar att DAMP är MBD fast med officiellt okänd orsak. (s13) DAMP står nu för Dysfunktion i fråga om Avledbarhet, Motorik och Perception (Kadesjö, s 63). Med det menas att en person med DAMP har både koncentrationssvårigheter samt betydande motoriska-perceptuella svårigheter. De fanns dock många som uppnådde många kriterier för DAMP men som inte led av motoriska-perceptuella svårigheter. Därför fanns det ett behov av en ännu en definerad term för att kunna namnge tillståndet.(s64 kadesjö)ADHD

I diagnosmanualen DSM-III (utgavs 1980), föregångaren till den som nu används, beskrevs syndromet ADD (Attention Deficit Disorder). I denna skiljde man på ADD med hyperaktivitet och utan hyperaktivitet (ADD/H, ADD/WO.) Uppdelningen togs dock bort i den reviderade upplagan som utgavs 1987 p.g.a för lite vetenskapliga bevis för huruvida ADD var uppdelningsbar. ADHD blev istället det gemensamma namnet. Attention Deficit Hyperactivity Disorder. (Socialstyrelsen)


ADHD blev alltså namnet på termen som skulle beskriva koncentrationssvårigheter som inte berördes av motoriska eller perceptuella svårigheter. Enligt Kadesjö  kan ADHD översättas uppmärksamhetsstörning med hyperaktivitet. I den nyaste diagnosmanualen DSM-IV återinförde man uppdelningen mellan ADHD med huvudsakligen uppmärksamhetsstörning, de som har huvudsakligen hyperaktivitets- och impulsivitetsproblem och de som har en kombinerad problematik. Dvs, en liknande uppdelning som publicerades i DSM-III 1980. Orsaken till återinförandet var att de då hade mer vetenskapligt stöd än tidigare.


DAMP är alltså kombinationen av ADHD och motoriska och/eller perceptuella svårigheter. (s66).

Litteraturtips på internet! http://www.sos.se/fulltext/110/2002-110-16/2002-110-16.pdfOoooohhh, nu ska jag ta en paus. Synd att jag ätit upp nästan alla goda julgodisar. Å då menar jag inte Rocky Road, utan min egna "stenig väg". (Mjölkchoklad, rice crispies, dumle, marschmallows)... Dom var myyycket godare. Ska göra mer nån dag :)

Vet inte varför jag massprocuderar julgodis, men jag har tänkt göra smörkola i söta papper och var lite småsugen på att testa göra daim! Man kan ju alltid ge bort en söt liten julpresent?:)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0